top of page

Hoe ik nieuwe technieken leer, en jij dit dus ook kunt.....


Om iets nieuws te leren heb je een dosis nieuwsgierigheid nodig, tijd en toegang tot het internet, of als je heeeeeel veel tijd hebt de bibliotheek, kan natuurlijk ook!

Omdat ik een account op Instagram heb (@paulinevanderbaan) spendeer ik veel tijd op dat platform. Te veel tijd soms! Maar als ik een werk zie dat me intrigeert, zoek ik via de #hashtags naar soortgelijk werk om erachter te komen hoe zoiets gemaakt wordt. Zo kwam ik op afbeeldingen die gemaakt waren met een zogenoemde gelliplate. Dat is een soort doorzichtige dikke, rubberachtige plaat waar je verf op aanbrengt. Op de verf kan je dan sjablonen leggen die een patroon hebben. Je kan er ook platte vormen opleggen, zoals bladeren, draden, uitgeknipte vormen.....er is veel mogelijk. Als laatste leg je er dan een wit tekenvel op, drukt het goed aan en haalt het er weer af: de door het sjabloon afgedekte verf komt vervolgens wit afgedrukt in de verf op je blad.


Eerste probeersel op gellatine


Ik had niet zo'n gelliplate, maar na heel veel filmpje kijken dacht ik: wat als ik er zelf een maak van gelatine?

Zo gezegd, zo gedaan. Met die nogal natte gelatine plakken ben ik toen gaan afdrukken. Ik had wat goedkope resten acrylverf die ik aanbracht op de platen. Het resultaat was best aardig. Zie het filmpje hieronder:
Het nadeel was dat de plaatjes zelf erg kwetsbaar waren. Na een paar keer afdrukken scheurden ze. Bovendien zijn gellatineplaatjes kleddernat, dus de verf glibberde er makkelijk vanaf. Toevallig las ik gisteren ergens in een boek dat je gelatine kunt verstevigen door het toevoegen van aluin. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar het is het proberen waard! Nadat ik veel afdruksels gemaakt had met de natte gelatineplaatjes, besloot ik dat het tijd was om een echte gelliplate aan te schaffen. Daar heb ik geen spijt van, ondanks dat ze best aan de prijs zijn.

Je kunt ze via het internet bestellen, ook in nederland . Google maar eens op gelliplate


De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan de plaat na gebruik schoonmaken en telkens weer opnieuw gebruiken. In mijn enthousiasme sloeg ik wat door en kocht ook een "speciale" gelliplate roller om de verf mee aan te brengen: geen succes. Het ding is erg duur en rolt helemaal niet zo fantastisch. Je kan net zo makkelijk verfrollertjes aanschaffen waarmee je muren en/of houtwerk thuis ook schildert. Als je ze goed uitwast na gebruik kan je deze ook meerdere keren gebruiken. Je kan de verf uiteraard ook met kwasten aanbrengen. Het is dan alleen iets lastiger een egaal kleurvlak te krijgen. Maar juist niet egaal kan ook weer leuk zijn!
Tot slot nog een paar maaksels gemaakt met de "echte" gelliplate. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook hiermee aan de slag te gaan. Veel plezier!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page